Stal martenzytyczna
Nazwą stal martenzytyczna określa się bardzo solidną, trwałą oraz niezwykle twardą odmianę stali, którą charakteryzuje duża wytrzymałość oraz co za tym idzie bardzo szerokie wykorzystanie w rozmaitych branżach przemysłowych.
Stal martenzytyczna uzyskiwana jest między innymi w wyniku intensywnego procesu hartowania. W tej kwestii warte jest jednakże zwrócenie uwagi na stosowne tempo hartowania bowiem to właśnie od niego uzależnione są właściwości otrzymywanej w ten sposób stali martenzytycznej. Przy zachowaniu ściśle określonych warunków temperaturowych dochodzi do wykształtowania się wysokiej jakości materiału wytwórczego, który zyskuje szerokie zastosowanie w rozlicznych gałęziach takich jak przykładowo przemysł spożywczy oraz mleczarski lub produkcja narzędzi.
Wśród stali martenzytycznej wyróżnia się stal H13 oraz H17. Pierwsza z nich jest idealna do wytwórstwa wielorakich typów narzędzi skrawających jak również tnących. Ponadto H13 nadaje się też do produkcji łożysk, sprężyn i tłoków. H17 z kolei przeznaczona jest głównie do produkcji precyzyjnych zaworów oraz specjalistycznych naczyń.