Jakie dodatki stosuje się do produkcji stali nierdzewnej ?
Stal nierdzewna bije dziś rekordy popularności wypierając różnorodne inne surowce jakie modne były jeszcze jakiś czas temu. Ze stali nierdzewnej korzysta się bowiem w wielu różnorodnych dziedzinach przemysłu. Aby jednakże stal ta mogła odznaczać się wyjątkowymi przymiotami chemiczno-fizycznymi konieczne jest dodanie do niej odpowiednich dodatków w postaci różnorodnych innych metali.
Najbardziej rozpowszechnione jest łączenie jej z przykładowo chromem, molibdenem czy też niklem. Na tym jednakże nie koniec. Nieco rzadziej stal mieszana jest również z przykładowo manganem oraz krzemem. Owe pierwiastki maja wprawdzie trochę mniejszy wpływ na właściwości stali nierdzewnej ale i tak okazują się niezbędne. Dzięki nim możliwa jest bowiem większa wytrzymałość i odporność na korozję. Poza tym zwiększeniu ulega też niewrażliwość na wysokie temperatury co przydaje się zwłaszcza w wytwórstwie silników samolotów odrzutowych.
Mangan
Dodając go do stali nierdzewnej można zapobiec pękaniu w trakcie obróbki plastycznej. Najlepiej jest połączyć ze stalą około 12-15% manganu. Za jego pośrednictwem istnieje także szansa na wzmocnienie surowca oraz jego większą twardość.
Krzem
Jego dodanie do stali nierdzewnej wskazane jest zwłaszcza wtedy kiedy mamy do czynienia ze stalą połączoną już z molibdenem. Wtedy kombinacja ta jest zdecydowanie najlepsza bowiem niepodatna na działanie różnorodnych zasad i kwasów, w tym głównie siarkowych.